Płyta kuchenna: gazowa czy elektryczna?
Mam płytę elektryczną i jestem bardzo zadowolony przed remontem miałem gazową ,po zmianie musisz się do niej przyzwyczaić . I przede wszystkim czy masz warunki do podpięcia musisz mieć zasilanie trójfazowe i zabezpieczenie minimum 16A na fazę pamiętaj jest jeszcze odkurzacz i pralka bo inaczej załączysz dwa palniki i zabezpieczenia wybiją super by było 20 A na fazę ,Jak masz jedną fazę to nie myśl o elektrycznej .
ja mam płytę indukcyjną i jestem zadowolony - a rachunek za prąd 400zł/mc da się przeżyć
płyta indukcyjna jest fajna tylko najgorsze co jest w nich to to że nie trzymają stałej temperatury
Jestem barzo zadowolona z płyty elektrycznej. W porównaniu z gazową jest bardziej estetyczna, bezproblemowa w utrzymaniu czystości ale co akurat mnie najbardziej przekonuje to to, że na meblach, ścianach, pochłaniaczu itd. nie osadza się ten tłusty, lepiący się i trudny do zmycia osad który wytwarza się podczas spalania gazu. Polecam elekrtryczną
Można też zastosować połączenie kuchenki gazowej z elektrycznym piekarnikiem. To też wydaje się ciekawym rozwiązaniem.
Polecam kuchnie indukcyjne przedstawiam kilka argumentów za :) w tej kuchni energia elektryczna wykorzystywana jest bezpośrednio na ogrzewanie garnka. Nie ma więc strat ciepła związanych z ogrzewaniem zbyt dużej powierzchni. dzieki temu kuchnie indukcyjne są ekonomiczne w użytkowaniu dzięki temu można szybciej przygotować potrawy. Kuchnia jest bezpieczna w szczególnie dla dzieci ponieważ staje się gorąca po postawieniu garnka na palniku. Taki rodzaj kuchni jest łatwy w utrzymaniu czystości a w dodatku ma ciekawy i nowoczesny design
Sam też jestem użytkownikiem płyty indukcyjnej. Kiedy kupiliśmy z żoną płytę nie byłem przekonany. Wydawała mi się bardzo delikatna no i jeszcze obawa przed rachunkami za prąd. Co do garnków i ich cen to uważam, że to bzdura. Używamy zupełnie zwyczajnych garnków i nie ma z tym żadnych problemów. Płyta zdecydowanie jest łatwa w utrzymaniu i w użytkowaniu. Przy tym zupełnie inny pułap estetyki. Trzeba tylko uważać żeby garnkami nie rzucać ;)
Forum budowlane
To jest miejsce dla osób, które:
- szukają porady budowlanej
- chcą się podzielić się swoim doświadczeniem
- mają ochotę podyskutowaćz innymi użytkownikami
Zdobądź status eksperta
Nasi moderatorzy bacznie obserwują wydarzenia na całym serwisie i nagradzają punktami za:- Aktywność na forum
- Ciekawe profile
- Aktywność w poznawaniu nowych znajomych
- Wysokie oceny profilu i innych działań
- Tworzenie ciekawych i popularnych grup
- Inne, pozytywne aktywności